Binnen de Achterhoek onbegrensd én supervoordelig reizen

Gaon picto trein, bus, e-bike, e-car

Pilot Gaon met Urbee & Gaon combikaarten afgerond

In het voorjaar van 2020 startten we in de Achterhoek vanuit Gaon de pilot met elektrische deelfietsen van Urbee: Gaon met Urbee. De e-bikes staan op verschillende OV-locaties en toeristische punten, om bewegen van A naar B in onze regio zo gemakkelijk én duurzaam mogelijk te maken. De pilot met Urbee nadert zijn einddatum en een mogelijk vervolg wordt onderzocht.

Na de jaarwisseling worden de Urbee e-bikes op de 14 Gaon fietsstations weggehaald. Het streven is om in de zomer van 2022, bij volgend mooi fietsweer dus, een nieuw aanbod van deelfietsen beschikbaar te hebben. Ook de verkoop van de pilot met de 24- en 48-uurs combikaarten is gestopt.

 

Doorontwikkeling deelfietsen

Aan de behoefte naar duurzame deelfietsen in de Achterhoek is geen gebrek. De fietsen werden veel geboekt door diverse reizigers, zowel toeristen als ook Achterhoekers zelf. De geleerde lessen uit de pilot en nieuwe ontwikkelingen zoals meer thuiswerken en de auto de deur uit, bieden perspectief voor ook andere inzet van de fietsen zoals woon-werkverkeer.

“De ambitie was hoog, we hebben als eerste regio op zo’n grote schaal e-bikes ingezet als deelfiets, totaal 92 fietsen. Daarnaast kon de pilot pas later starten dan gewenst, waardoor we een kortere proefperiode hadden en kampten we met uitval van reisbewegingen door coronamaatregelen. Ondanks dat we daarmee geen ideale meetperiode hadden, hebben we belangrijke aandachtspunten kunnen noteren die we voor de opvolging zeker meenemen. Denk daarbij aan onderhoud, weerbestendigheid en duidelijke informatie over beschikbaarheid van de fietsen. Vanuit Gaon zetten we in op een goede fiets voor een breed publiek. Iedereen die ideeën wil aandragen, is van harte welkom die te melden via info@gaon.nl .

Jurgen Rutgers projectleider van Gaon

 

Combikaart

Naast Gaon met Urbee was het ook mogelijk om Gaon combikaarten te kopen. Hiermee konden reizigers in de Achterhoek 24 of 48 uur lang onbeperkt reizen met Arriva-trein of -bus en kreeg men een tegoed voor een Urbee e-bike. De verkoop van deze kaarten is inmiddels gestopt. In de doorontwikkeling van Gaon in 2022 bekijken we of en in welke vorm de combikaart een nieuwe plek krijgt.

 

Saldotegoed Urbee

Begin 2022 vertrekken de Urbees uit de Achterhoek. Tot die tijd zijn ze nog gewoon te boeken en te gebruiken. Gebruikers die nog een tegoed in de Urbee app hebben, kunnen dit tegoed uiteraard inzetten op andere Urbee-locaties in Nederland. Dit tegoed vervalt op 1 juli 2022.

Heeft men toch liever geld terug? Dan kan men een berichtje met het verzoek sturen naar Urbee klantenservice via support@urbee.nl zodat het saldo teruggeboekt worden. Let op: dit geldt alleen voor tegoed dat Urbee gebruikers zelf via een betaling in de app hebben gezet. Het geldt niet voor het gratis ontvangen fietstegoed van € 15,00 die men bij de eerste aankoop ontvangt en ook niet voor de tegoeden die via de Gaon-combikaart zijn verkregen.

 

Gekochte combikaarten

Nog ongebruikte Gaon combikaarten blijven geldig in Arriva-treinen en -bussen in de Achterhoek tot en met 31 december 2022. Het Urbee-tegoed op een combikaart moet ook uiterlijk 31 december 2021 verzilverd zijn via de Urbee-app. De fietsen in de Achterhoek zijn dan te gebruiken zolang die er staan. Het tegoed blijft tot 1 juli 2022 geldig voor andere Urbee-locaties in Nederland.

Meer artikelen

Eerste elektrische deelauto in Doetinchem

Eerste elektrische deelauto in Doetinchem Maandagmiddag 17 oktober werd de eerste elektrische deelauto van Doetinchem gepresenteerd bij het Graafschap College aan de J.F. Kennedylaan in …

Lees meer →

Netmobiel-app en Gaon bundelen krachten

App voor ritdelen eerste stap in uitgebreide Gaon-app Samen kom je verder. Dat geldt ook voor vele initiatieven die ondernomen worden om het reizen in …

Lees meer →

Pilot Gaon met Urbee & Gaon combikaarten afgerond

De pilot met Urbee nadert zijn einddatum en een mogelijk vervolg wordt onderzocht.

Lees meer →