|

Logistiek makelaar

Verduurzaam je goederenstromen

In vier logistieke stappen

Slimme en schone logistieke oplossingen

Slimme en schone logistiek heeft veel voordelen. Maar hoe doe je dat: overstappen naar elektrisch vervoer, je logistiek beter plannen, duurzame brandstoffen tanken of de modal shift maken van weg naar water of spoor? En wat is slim en zinvol voor specifiek jouw bedrijf. Christiaan Zweers en Mark Luikens, logistiek makelaars in de regio Achterhoek en Arnhem-Nijmegen geven enkele tips. 

Tips voor de overstap

Er zijn vele – grote én kleine – stappen te zetten naar slimme, duurzame logistiek.

1. Stap over naar elektrisch rijden

Wil je snel, eenvoudig en objectief weten welke kansen er voor jouw bedrijf zijn bij het elektrificeren van je wagenpark? Laat een EV-scan maken en krijg inzicht in: type voertuigen, de kosten, het verminderen van CO2– uitstoot en de laadinfrastructuur.

2. Plan je ritten slimmer

Vrachten bundelen en minder lege kilometers rijden is goed en eenvoudig te realiseren dankzij logistieke platformen zoals Wuunder, Quicargo en Uturn. Een andere optie is om zelf met andere bedrijven samen te werken en vrachten te bundelen.

3. Stap over op HVO

Hydrotreated Vegetable Oil (HVO) is er in allerlei mengvormen. HVO20 bijvoorbeeld, bestaat uit 20% HVO en 80% fossiele diesel. HVO100 is zonder aanpassingen geschikt voor alle moderne dieselmotoren, dus ook van bestelauto’s, busjes en zwaar transport. Bovendien kun je het op honderden plekken in Nederland tanken.

4. Kies voor water of spoor

Omzeil files en wegwerkzaamheden en kies voor transport over water of spoor. Hiermee creëer je een hogere betrouwbaarheid in de transportplanning en lagere kosten. In de provincie Gelderland bevinden zich verschillende strategische locaties voor overslag op zeecontainers en vervoer per spoor.

Subsidies

Je kunt als organisatie gebruikmaken van subsidies om je logistiek slimmer en duurzamer te maken. Bijvoorbeeld voor de aanschaf van een elektrische truck, de aanschaf van een elektrische bestelwagen of de aanleg van laadinfra. Welke subsidies zijn er zoal? En vanaf wanneer kun je ze aanvragen?

Speciaal voor ondernemers

Neem contact op met de mobiliteits makelaars

Heb je vragen over de werkgeversaanpak, het programma, het aanbod of over een vraagstuk binnen jouw organisatie? Neem dan contact op met één van de mobiliteitsmakelaars.