Binnen de Achterhoek onbegrensd én supervoordelig reizen

Gaon picto trein, bus, e-bike, e-car

Slimme en schone logistieke oplossingen

Slimme en schone logistiek heeft heel veel voordelen. Maar hoe doe je dat: overstappen naar elektrisch vervoer, je logistiek beter plannen, duurzame brandstoffen tanken of de modal shift maken van weg naar water of spoor? En wat is slim en zinvol voor specifiek jouw bedrijf? In dit artikel geven Christiaan Zweers en Mark Luikens, logistiek makelaars in de regio Achterhoek en Arnhem-Nijmegen, enkele tips.

Er zijn vele – grote én kleine – stappen te zetten naar slimme, duurzame logistiek. In dit artikel informatie over 4 logistieke stappen die mogelijk ook voor jouw bedrijf interessant zijn.

Fotograaf: Jacques Kok

1. Stap over naar elektrisch

De overstap naar elektrisch rijden kan slim en zinvol zijn, zo vertelt logistiek makelaar Christiaan Zweers. “In Arnhem, Nijmegen en diverse andere steden mag je vanaf 2025 niet meer de binnenstad in met een benzine- en dieselauto. Dit geldt voor bestel- en vrachtauto’s, en dus bijvoorbeeld ook als je als installatiebedrijf in zo’n binnenstad moet zijn, of als je een winkel wilt bevoorraden. Bijtijds overstappen naar elektrisch vervoer is dan slim.”

Wil je snel, eenvoudig en objectief weten welke kansen er voor jouw bedrijf zijn bij het elektrificeren van je wagenpark? Laat een EV-scan maken en krijg inzicht in: type voertuigen, de kosten, het verminderen van CO₂- uitstoot en de laadinfrastructuur. Christiaan: “We bekijken de financiële, technische én praktische haalbaarheid. Je krijgt dus stap voor stap een realistisch beeld of een elektrisch wagenpark interessant is voor jouw organisatie.”

Overstappen naar elektrisch is ook zinvol als je bedrijf wilt inschrijven op een aanbesteding. Bij aanbestedingen, bijvoorbeeld door de overheid, worden steeds vaker hoge duurzaamheideisen gesteld. En sommige opdrachtgevers hebben er ook geld voor over: ze betalen meer voor minder emissies. Dit is bijvoorbeeld ook de ervaring van buitenruimtespecialist Van Doorn in Geldermalsen.

2. Plan je ritten slimmer

“Als je ritten slim plant, maak je minder kilometers. Dat betekent tijdwinst, minder kosten en minder CO2-uitstoot”, licht logistiek makelaar Mark Luikens toe. “Het kan ook lonen om niet alles zelf te vervoeren, maar een deel van je transport uit te besteden. “Vrachten bundelen en minder lege kilometers rijden is goed en eenvoudig te realiseren dankzij logistieke platformen zoals Wuunder, Quicargo en Uturn. Een andere optie is om zelf met andere bedrijven samen te werken en vrachten te bundelen.”

3. Stap over op HVO

Is de overstap naar elektrisch nog te groot voor je bedrijf, dan is een duurzame brandstof wellicht een mooie tussenstap. Mark: “Veel bedrijven kiezen voor de variant Hydrotreated Vegetable Oil (HVO). Dit is dieselbrandstof, gemaakt van afgewerkte plantaardige oliën en restafval zoals dierlijke vetten. Hierdoor is HVO een fossielvrije brandstof, met minder CO2-uitstoot en minder andere schadelijke emissies, zoals fijnstof, stikstof en zwavelemissies. De actieradius is net zo groot als bij rijden op fossiele diesel.”
HVO’s zijn er in allerlei mengvormen. HVO20 bijvoorbeeld, bestaat uit 20% HVO en 80% fossiele diesel. HVO100 is zonder aanpassingen geschikt voor alle moderne dieselmotoren, dus ook van bestelauto’s, busjes en zwaar transport. Bovendien kun je het op honderden plekken in Nederland tanken.

4. Kies voor water of spoor

Voor sommige organisaties kan ook een overstap van weg naar spoor of water interessant zijn. Christiaan: “Milieuwinst is niet het enige voordeel, door gebruik te maken van spoor of water kun je ook profiteren van het omzeilen van files en wegwerkzaamheden, lagere prijzen en hogere betrouwbaarheid voor de transportplanning.” Kies je voor water? Op diverse strategische locaties in en rond Gelderland bevinden zich inlandterminals van waaruit de zeecontainers naar jouw locatie vervoerd kunnen worden.
Voor wie interessant?

Kortom, slimme logistiek is interessant voor alle – grote én kleine – organisaties die kilometers maken. Van logistieke bedrijven, verladers en vervoerders tot bouw(gerelateerde) bedrijven en toeleveranciers, netbeheerders inclusief nutsvoorzieningen, afvalinzamelaars en -verwerkers.

 

Wil je meer weten over de mogelijkheden om logistieke verbeteringen door te voeren?

Neem contact op met één van de logistiek makelaars:

Christiaan Zweers | c.zweers@gelderland.nl | 06-218 10 121 (Achterhoek en Arnhem-Nijmegen)

Mark Luikens | m.luikens@gelderland.nl | 06-511 65 781 (Arnhem-Nijmegen)

Mogelijk ook interessant:

  • Aanbod
  • Fietsen

Webinar mobiliteitsscan

Meld je aan voor ons lunchwebinar over de Mobiliteitsscan op dinsdag 27 februari 2024 van 12.15 uur tot 13.00 uur.

Lees meer →

Vervolgwebinar Besluit CO-2 reductie werkgebonden personenmobiliteit

Bekijk het vervolgwebinar over het Besluit CO2-reductie werkgebonden personenmobiliteit terug.

Lees meer →

Webinar ‘Mobiliteit en vitaliteit’

Boost de vitaliteit van jouw medewerkers met actieve mobiliteit. Bekijk het eerder opgenomen webinar nu terug.

Klik voor meer informatie.

Lees meer →

Webinar Besluit CO-2 reductie werkgebonden personenmobiliteit

Wil jij als werkgever goed voorbereid zijn op het Besluit CO2-reductie werkgebonden personenmobiliteit? Bekijk het webinar van 13 juni 2023 dan terug.

Lees meer →

Webinar ‘Fietsregelingen’

In een tweetal korte webinars zetten A12 Slim Reizen en Goan Achterhoek samen met fiscalist Lucia Veenstra de mogelijkheden voor je op een rij.

Bekijk de webinars

Lees meer →

Webinar ‘Fietsstimulering’

De mobiliteitsmakelaars in de regio Achterhoek en A12 Slim Reizen organiseerden op 21 juni een webinar over het stimuleren van fietsgebruik bij medewerkers.

Bekijk het webinar!

Lees meer →